Veelgestelde vragen
Algemeen
Ik ben een bewoner van een nieuwbouwwoning. Hoe vraag ik afvalcontainers aan?
Dat kan door te bellen naar de servicedesk afval via het gratis telefoonnummer 0800 243 8246. Of u vult het formulier in op de contactpagina. Geef in uw bericht aan dat u in een nieuwbouwwoning gaat wonen.
Hoe voorkom ik dat afval vastvriest in mijn container of emmer?
Vorst kan ervoor zorgen dat afval vastvriest in de container of emmer. Het afval kan dan vast blijven zitten bij de lediging. Ook kan het deksel vastvriezen. Om dit tegen te gaan, hebben we de volgende tips:
- Gooi niet al te nat afval in uw container of emmer, laat overtollig vocht van bijvoorbeeld etensresten eerst uitlekken bij de gootsteen.
- Laat nat afval waar mogelijk eerst drogen voor u het in de container of emmer gooit.
- Leg onderin uw container of emmer een stuk krantenpapier, dit voorkomt dat het afval zich direct aan de bodem van uw container of emmer hecht. Onder GFT kan een enkel velletje papier geen kwaad.
- Voor echt nat afval kunt u gebruik maken van biologisch afbreekbare zakjes. Deze zakjes voorkomen dat het vocht lekt, maar verontreinigen het afval niet.
- Plaats een klein voorwerp, zoals een stokje, wasknijper of potlood tussen het deksel en de container of emmer. Zo kan het deksel niet aan de container of emmer vastvriezen. Zorg dat het deksel niet té ver open staat, zodat er geen neerslag in komt.
- Duw het afval in de container of emmer niet te stevig aan, anders komt het klem te zitten en met eventueel vocht vriest het dan vast.
- Gebruik geen chemische anti-vriesproducten, deze zijn schadelijk voor het milieu en maken afval ongeschikt voor hergebruik.
- Plaats de container of emmer, met name de nacht voor het aanbieden aan de straat, beschut of onder een afdak, bijvoorbeeld in een schuur, garage of onder een carport.
- Maak voor het aanbieden aan de straat met een oude stok of lat het afval in de container of emmer los van de wanden.
- Als er sneeuw is gevallen, maak dan het deksel sneeuwvrij voor het aanbieden, dit voorkomt vastvriezen van het deksel.
Bovenstaande tips kunnen u helpen uw container of emmer zo goed mogelijk ijsvrij te houden, maar bieden geen garantie op het voorkomen van vastvriezen van afval of het deksel.
Ik heb een vraag over de nieuwe manier van afval inzamelen. Waar kan ik terecht?
Op deze pagina staan de veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de servicedesk via het gratis telefoonnummer 0800-2438246. De servicedesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 17.00 uur. U kunt ons ook digitaal bereiken via ons contactformulier.
Wat zijn de voordelen van afval scheiden?
Afval dat niet gescheiden wordt, wordt bijna allemaal verbrand. Dit is slecht voor het milieu en levert geen (her)bruikbare grondstoffen op. In 2018 werd gemiddeld 81 kg restafval pér inwoner in Best aangeboden. Momenteel gaat dus een groot gedeelte van ons huishoudelijk afval nog naar de verbrandingsoven. In ons huishoudelijk afval zitten nog veel (her)bruikbare grondstoffen zoals plastic verpakkingen, blik (metaalverpakkingen), drankenkartons, etensresten, glas en papier. De kosten van de afvalstoffenheffing dalen als we meer (her)bruikbare grondstoffen uit het restafval halen. Restafval verbranden kost namelijk geld, terwijl terugwinnen of hergebruiken van sommige afvalstoffen juist geld oplevert.
Waarom wordt de afvalstoffenheffing verhoogd?
De afvalstoffenheffing wordt vanwege een opslag door de rijksoverheid verhoogd. Ook worden diverse kosten steeds hoger door de hogere verwerkingskosten van het restafval. Van het PMD-afval wordt ongeveer 50% afgekeurd als (her)bruikbare grondstof en moet dan als restafval worden verwerkt.
Verder worden de kosten van de milieustraat verhoogd.
Wat valt onder de afvalstoffenheffing?
De afvalstoffenheffing wordt door de gemeente gebruikt voor het inzamelen van afval en mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. De gemeente hoeft niet zelf het afval op te halen, maar kan ook een particulier bedrijf inschakelen of samen met andere gemeenten een gemeenschappelijk afvalbedrijf het afval laten ophalen. Alle kosten die de gemeente maakt rondom het beheer van huishoudelijke afvalstoffen kunnen worden toegerekend aan het tarief voor de afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing is maximaal kostendekkend, er mogen geen andere kosten aan toegerekend worden.
Wat gebeurt er met de milieupas bij overlijden?
Bij het overlijden van de (laatste) bewoner wordt de milieupas 4 weken na overlijdensdatum geblokkeerd. Na het overlijden van een familielid kan het zijn dat u als nabestaande het huis wilt leegruimen. Daarom kunt u na de overlijdensdatum nog 4 weken gebruik maken van de milieustraat.
Restafval
Waarom krijg ik maar een kleine restafvalemmer?
De gemeente Best hoop dat door dit inzamelsysteem de inwonders bewuster omgaan met hun afval. Door de beperkte volume inhoud van de emmie, die 1x per twee weken wordt geleegd, scheiden we het afval beter.
Kan ik een tweede restafvalcontainer ontvangen?
Ja dat is mogelijk. Indien de gezinssamenstelling van dien aard is dat er een 2e restafvalcontainer gewenst is kunt u deze aanvragen. Daar zijn kosten aan verbonden. De kosten vindt u hier: http://www.gemeentebest.nl/afvalstoffenheffing
Als u veel restafval produceert vanwege medische redenen (bijvoorbeeld vanwege stomamateriaal), dan kunt u een aanvraag indienen voor een gratis extra container. Hier is wel een officiële medische verklaring van de behandelend arts nodig. We bespreken dan de mogelijkheden met u in een persoonlijk gesprek.
Ik heb een extra zak restafval, mag ik die bij mijn restafvalcontainer plaatsen op de inzameldag?
Ja, u mag bij de restafvalemmer één extra rode zak aanbieden per 2 weken.
Ik ruim wel eens zwerfvuil op en doe dat in mijn restafvalcontainer. Kan ik het zwerfafval ergens anders kwijt?
We juichen het opruimen van zwerfafval door inwoners toe. Mocht u daardoor te weinig volume overhouden in uw restafvalemmer dan kunt u contact met ons opnemen. We bekijken dan wat de beste oplossing is.
Waarom zit er geen trek/duwstang in de restafvalemmer?
De stang die erin past, is vanwege veiligheidsredenen niet bevestigd. U u kunt het hengsel aan de emmer gebruiken om de emmer te trekken. U hoeft de emmer dus niet te tillen.
Ik wil mijn restafvalemmer inleveren en overstappen op een ondergrondse container voor restafval, kan dat?
U kunt alleen gebruik maken van een ondergrondse containers als u op een adres woont dat is aangesloten op verzamelcontainers.
Extra zakken voor restafval
Kan ik vanaf januari 2020 nog de rode zakken voor restafval gebruiken?
Nee, vanaf 2020 worden de rode afvalzakken niet meer gebruikt.
Wat doe ik met de rode afvalzakken die ik over heb?
U kunt deze nog wel gebruiken om uw restafval in te doen, u mag deze zakken dan alleen in de restafvalcontainer doen. U mag deze zakken niet meer naast uw container zetten tijdens de ophaaldag.
Mag ik de rode restafvalzakken die ik nog heb aanbieden op de milieustraat?
Dat mag wel. Maar dan vallen deze onder de categorie ‘betaald’ afval.
PMD
Wat is PMD en wat gebeurt er met het PMD-afval?
PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en -drankkartons van huishoudelijk gebruik. PMD wordt gesorteerd nadat het is ingezameld. Na sortering gaat het naar verwerkingsfabrieken. Daar wordt de grondstof verder verwerkt tot een (her)bruikbare grondstof voor andere producten. Belangrijk om te onthouden is dat het gaat om afval van verpakkingen.
Metalen verpakkingen ? Wat bedoelen jullie daarmee?
Onder metalen verpakkingen verstaan we verpakkingsmaterialen die van metalen zijn gemaakt. Denk aan blikjes, deksels, aluminium schaaltjes en bakjes, tubes en doppen . Het gaat dus om verpakkingen, U mag absoluut geen andere (harde) metalen bij het PMD doen, zoals pannen, schroeven, spijkers etc.
Nasorteren kost weer geld! Hoe zit dat?
Door het gezamenlijk inzamelen van drie verschillende soorten afval (PMD), wordt er minder restafval ingezameld. Het verwerken van restafval kost geld. Ook is het niet meer nodig om voor iedere afvalsoort apart een inzameling te organiseren. Door deze wijziging, zamelen we minder restafval in doordat PMD apart wordt ingezameld. Hierdoor worden de kosten van de verwerking van restafval minder. De sorteerinstallaties voor verpakkingsafval in Nederland en Duitsland zijn bovendien allemaal geschikt voor het sorteren van PMD-afval.
Waarom alleen PMD? Zijn er niet nog meer afvalstromen te combineren?
Op dit moment is het alleen mogelijk om PMD gecombineerd in te zamelen. Het kan zijn dat er in de toekomst nog meer afvalstromen gecombineerd worden. Natuurlijk zullen we dat op tijd laten weten.
Wat doen jullie om minder verpakkingen in de winkels te krijgen?
Alle gemeenten zijn via de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) regelmatig in gesprek met de producenten van verpakkingen. Ook zij zijn bezig met het verminderen van de verpakkingen. Maar omdat het vaak om levensmiddelen gaat, zijn daar strenge regels aan verbonden. Daardoor duurt het langer voor dit gerealiseerd is.
Wanneer krijgt mijn PMD-container een oranje deksel?
Voorlopig krijgen alleen de nieuwe PMD-containers een oranje deksel. De bestaande PMD-containers krijgen een sticker, zodat duidelijk is dat het om een container voor PMD-afval gaat.
Hoe vaak wordt mijn PMD-container geleegd?
De PMD container wordt om de week geleegd, maximaal 26x per jaar.
Luiers en incontinentiemateriaal
Hoe kan ik een emmer voor luiers- of incontinentiemateriaal aanvragen?
Dat kan door te bellen naar de servicedesk afval via het gratis telefoonnummer 0800 243 8246. Of u vult het formulier in op de contactpagina. Geef in uw bericht aan wat u aan wilt vragen.
Ik wil een emmer voor incontinentiemateriaal, maar ik wil niet dat mijn buurtgenoten dit zien.
We begrijpen uw wens en we hebben hier rekening mee gehouden. De emmer voor incontinentiemateriaal en de etensrestenemmer hebben dezelfde kleur en zijn voorzien van dezelfde sticker. De volgorde in naamgeving is bepalend. Inc/Eten is een incontinentie/luieremmer en Eten/Inc is een etensrestenemmer. Zo is het van de buitenkant bijna niet te zien om welke emmer het gaat. De inzamelaar heeft de opdracht om discreet met de inzameling om te gaan.
Waar kan ik met luiers naartoe?
Voor luiers -en incontinentiemateriaal kunt u een inzamelemmer aanvragen. U kunt ook bij de Milieustraat de luiers inleveren. In de toekomst wil de gemeente op meerdere plekken een inleverpunt realiseren.
GFT - Tuinafval - Etensresten
Ik heb een kleine GFT-container (140 liter). Kan ik een grotere container (240 liter) of extra container krijgen?
Ja, u mag één maal per kalenderjaar uw pakket wijzigen. Lees hier de mogelijkheden en hoe u dit kunt u aanvragen.
Kan ik mijn huidige GFT -container behouden (ook als de tuinafvalcontainer een GFT-container wordt)?
Ja, dat kan. De combinatie van GFT-container en etensrestenemmer is niet mogelijk. Etensresten mogen namelijk in de GFT-container. Mocht u naast een GFT-container nu een extra tuinafval container hebben, dan heeft u dus twee containers voor GFT.
Waarom maakt de gemeente Best een verschil tussen GFT én etensresten?
GFT en tuinafval worden beiden op een andere manier gerecycled dan etensresten. GFT en tuinafval worden verwerkt tot compost voor bijvoorbeeld de kassenbouw en tuincentra. Etensresten worden vergist, via dit proces wordt energie gewonnen.
Milieupas en milieustraat
Wat moet ik doen als mijn milieupas kwijt of defect is?
U vraagt hier online een nieuwe pas aan. Voor het opsturen van de pas, worden kosten in rekening gebracht.
Kost het geld om afval te brengen bij de milieustraat?
We brengen voor een aantal afvalsoorten kosten in rekening. Daarbij wordt gekeken of het een afvalsoort is die recyclebaar is en wat de kosten daarvan zijn. Lees hier de spelregels van de Milieustraat. De eerste vier keer mag u betaald afval gratis aanbieden op de milieustraat tot een maximum van 2m3 per bezoek.
Hoe weet ik van te voren waar ik voor moet betalen?
Op het informatiebord bij de ingang kunt u zien voor welke afvalsoorten er betaald moet worden. U mag de eerste 4x per jaar gratis betaald afval storten met een maximum van 2m3 per keer. Indien u voor de 5e keer of meer op de milieustraat komt en u afval hebt waarvoor betaald moet worden, dan kunt u de kosten direct per pin betalen bij het verlaten van de milieustraat.
Wat gebeurt er met de milieupas bij overlijden?
Bij het overlijden van de (laatste) bewoner wordt de milieupas 4 weken na overlijdensdatum geblokkeerd. Na het overlijden van een familielid kan het zijn dat u als nabestaande het huis wilt leegruimen. Daarom kunt u na de overlijdensdatum nog 4 weken gebruik maken van de milieustraat.
Overig
Kan ik oud papier en karton ook wegbrengen?
Ja, oud papier en karton kunt u zelf naar de Milieustraat brengen. Sommige verenigingen hebben ook een container staan waar u uw papier naar toe kunt brengen.
Waar vind ik de containers voor glas en textiel?
In de wijken en veelal bij supermarkten staan containers voor glas en textiel. Kijk hier voor een overzicht.
Waar kan ik mijn ophaaldagen bekijken?
Er zijn verschillende manieren om uw ophaaldagen te bekijken. Om alles in één keer bij de hand te hebben kunt de app 'AfvalWijzer' downloaden in de PlayStore (Android) of de App store (IOS). U heeft dan niet alleen de afvalkalender maar ook veel andere nuttige informatie bij de hand.
Op deze pagina staat een link naar de webversie van de app. Hier kunt u uw ophaaldagen bekijken. De laatste optie is om een papieren versie op te halen bij de receptie van het gemeentehuis.
Wordt mijn Klein Chemisch Afval in de toekomst ook nog opgehaald?
Nee, vanaf januari 2020 is er geen chemokar meer. Het Klein Chemisch Afval kunt u gratis naar de milieustraat brengen.
Wat als de buurman afval in mijn container stopt?
Afval dumpen bij een ander is strafbaar en asociaal. U hoeft hier dan ook niets extra’s voor te betalen. Komt dit vaak voor? Laat het ons dan weten zodat we maatregelen kunnen nemen.
Bestaat er een speciale regeling voor grote of kleine gezinnen?
Grotere gezinnen kunnen de grootste maat emmers of containers bestellen en eventueel voor sommige afvalstromen een tweede emmer of container bestellen. Daar zijn kosten aan verbonden.
Moet ik betalen voor het omwisselen van mijn emmer of container voor een ander formaat?
Nee, u mag eenmaal per kalenderjaar uw pakket wijzigen.
Wat is het prijsverschil tussen het verwerken van restafval en van herbruikbaar afval?
Dat is per afvalsoort verschillend. Verbranden van afval kost geld, herbruikbaar afval levert vaak geld op.
Ik kwam altijd in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Is dat nog steeds zo?
In bijzondere gevallen kunt u kwijtschelding aanvragen. Daarvoor dient u een verzoek in bij de gemeente Best. Bel hiervoor telefoonnummer 14 0499 of mail naar info@gemeentebest.nl.
Ik heb een klein bedrijf bij mijn woonhuis. Word ik gezien als een bedrijf of als particulier?
Bedrijven kunnen een contract afsluiten bij een particuliere inzamelaar voor het aanbieden van afval. Wanneer u weinig afval aanbiedt, kunt u ook gebruik maken van de inzameldienst van de gemeente. U ontvangt dan het basispakket van GFT-PMD-Restafval. Als bedrijf betaalt u dan reinigingsheffing. U mag als bedrijf geen bedrijfsafval aanbieden bij huishoudelijk afval.
Wat moet ik doen als ik verhuis?
Laat uw inzamelmiddelen (containers) schoon achter. Deze horen bij de woning.